Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

Mijn moeder heeft aderverkalking. Wat kan ik doen?

Een Blog over het helpen van een geliefde met aderverkalking.


Inleiding: : De grondbeginselen van aderverkalking begrijpen

Arteriosclerose is een aandoening die de slagaders aantast, wat leidt tot plaque opbouw op de binnenwanden van deze bloedvaten. De plaque kan deze bloedvaten gedeeltelijk of volledig blokkeren, waardoor de bloedstroom en de zuurstoftoevoer naar vitale organen en weefsels afnemen.

Deze aandoening staat ook bekend als coronaire hartziekte of atherosclerose, en de symptomen zijn pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid, vermoeidheid en een onregelmatige hartslag. In dit artikel bespreken we wat aderverkalking is, de risicofactoren en symptomen ervan, en de behandelingen voor deze aandoening. 

Behandelmogelijkheden en veranderingen in levensstijl om uw moeder met haar aderverkalking te helpen omgaan

Als bij uw moeder arteriosclerose, ook bekend als aderverkalking, is vastgesteld, is het belangrijk om te begrijpen wat deze aandoening is, wat de oorzaken zijn en hoe ze kan worden behandeld. 

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden en veranderingen in levensstijl die uw moeder kunnen helpen met haar aandoening om te gaan. Deze omvatten medicijnen, operaties, veranderingen in levensstijl en voedingstips. Met de juiste behandeling en veranderingen in levensstijl kan uw moeder ondanks haar diagnose een lang en gezond leven leiden.

Er zijn een aantal verschillende behandelmogelijkheden voor aderverkalking en de beste optie voor u hangt af van de ernst van de aandoening en uw algemene gezondheid.

Hier zijn enkele behandelingsmogelijkheden voor aderverkalking: 

 1. Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen die arteriosclerose kunnen helpen behandelen en de bloedstroom kunnen verbeteren. Deze omvatten cholesterolverlagende medicijnen, bloeddrukverlagende medicijnen en medicijnen die bloedstolsels oplossen.
 2. Angioplastiek: Angioplastiek is een procedure die minimaal ingrijpend is en gebruikt wordt om de bloedstroom te verbeteren door slagaders te verwijden die vernauwd of geblokkeerd zijn door aderverkalking. Bij angioplastiek wordt een dunne katheter (buis) via een klein sneetje in de huid in een slagader ingebracht. De katheter wordt vervolgens naar het geblokkeerde of vernauwde deel van de slagader geleid. eenmaal op zijn plaats wordt een ballon opgeblazen om de slagader wijder te maken. In sommige gevallen kan een stent (een buisje van metaalgaas) in de slagader worden geplaatst om deze open te houden.
 3. Stenting: Stenting is een minimaal ingrijpende procedure die de bloedstroom kan verbeteren en de symptomen kan verlichten. Tijdens de procedure wordt een klein buisje, een stent genaamd, in de slagader geplaatst. Dit helpt om de slagader open te houden en de bloedstroom te verbeteren.
 4. Veranderingen in de levensstijl: Het eten van voedsel dat weinig verzadigd vet en cholesterol bevat en het krijgen van regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en de bloedcirculatie te verbeteren. Deze veranderingen in levensstijl kunnen de progressie van aderverkalking helpen voorkomen en kunnen ook de symptomen van de aandoening helpen verbeteren.

Gezonde gewoonten om de ernst van de symptomen van aderverkalking te helpen beheersen.

Er zijn verschillende gezondheidsgewoonten die mensen kunnen helpen de hevigheid van hun symptomen onder controle te houden. Deze omvatten: 

 • Het eten van een voedzaam dieet tegen aderverkalking. Voedzaam eten is een gezonde gewoonte die u kan helpen de ernst van uw symptomen onder controle te houden. Sommige voedingsmiddelen kunnen ontstekingen helpen verminderen, terwijl andere essentiële voedingsstoffen leveren die uw immuunsysteem ondersteunen. Hier volgen enkele tips voor een voedzaam dieet: 
 1. Kies vers, volwaardig voedsel boven bewerkt en verpakt voedsel.
 2. Eet gevarieerd fruit, groenten en volle granen.
 3. Beperk uw inname van verzadigde vetten, transvetten en geraffineerde suikers.
 4. Haal voldoende eiwitten uit magere bronnen, zoals gevogelte, vis, tofu en peulvruchten.
 5. Drink veel water om gehydrateerd te blijven.
 6. Probiotica zijn goede bacteriën die de darmgezondheid kunnen verbeteren. Ze zitten in yoghurt, zuurkool en ander gefermenteerd voedsel.
 7. - Vezelrijk voedsel kan helpen de ontlasting op te vullen en diarree te verminderen. Goede bronnen van vezels zijn bonen, erwten, linzen, haver en volkoren brood en granen.
 • Regelmatige lichaamsbeweging tegen aderverkalking Lichaamsbeweging heeft een aantal voordelen voor mensen met aderverkalking. Het kan helpen om de bloeddruk te verlagen, het cholesterolgehalte te verbeteren en ontstekingen te verminderen. Lichaamsbeweging kan ook helpen de bloedstroom te verbeteren en het risico op een hartaanval of beroerte te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste dingen die u voor uw gezondheid kunt doen als u aderverkalking heeft. Als u eenmaal toestemming hebt om te sporten, moet u een paar dingen in gedachten houden. Ten eerste, begin langzaam en verhoog geleidelijk de intensiteit van uw training. Ten tweede, concentreer u op oefeningen die de flexibiliteit en bewegingsvrijheid verbeteren. Ten slotte moet u naar uw lichaam luisteren en stoppen als u pijn of ongemak voelt.
 • Het krijgen van voldoende slaap tegen aderverkalking Slaapproblemen kunnen leiden tot een toename van de symptomen en een verslechtering van de conditie. Gelukkig zijn er enkele dingen die mensen met aderverkalking kunnen doen om een goede nachtrust te krijgen en hun algehele gezondheid te verbeteren. 
 • Ten eerste is het belangrijk om een regelmatig slaapschema op te stellen. Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden helpt om het natuurlijke slaapritme van uw lichaam te reguleren. Het is ook belangrijk om een slaapomgeving te creëren die donker, rustig en koel is. Dit helpt uw lichaam te ontspannen en zich voor te bereiden op de slaap. Vermijd ten slotte televisiekijken of werken op de computer in bed. Deze activiteiten kunnen uw geest stimuleren en het moeilijker maken om in slaap te vallen.
 • Omgaan met stress tegen aderverkalking Het herkennen van stressfactoren en het ontwikkelen van gezonde omgangsmechanismen kan helpen bij het voorkomen of minimaliseren van het opspelen van symptomen. Er zijn veel verschillende manieren om met stress om te gaan. Sommige mensen vinden dat regelmatige lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken en het bijhouden van een dagboek hen helpen om stress te beheersen en de ernst van de symptomen onder controle te houden. Anderen vinden dat een gesprek met een therapeut of counselor kan helpen.
 • Het vermijden van prikkels tegen aderverkalking Het vermijden van prikkels is voor iedereen anders. Wat bij de een de symptomen prikkelt, heeft bij de ander misschien niet hetzelfde effect. Er zijn echter enkele algemene prikkels waar mensen met aderverkalking eerder last van hebben. Deze prikkels omvatten: 
 1. Lichamelijke activiteit
 2. Emotionele stress
 3. Roken
 4. Bepaalde medicijnen
 5. Veranderingen in het weer 

Door deze prikkels te vermijden, kunt u de ernst van uw symptomen onder controle houden en gezonder leven.

Door deze gezonde gewoonten te volgen, kunnen mensen met een chronische ziekte hun symptomen onder controle houden en hun algemene levenskwaliteit verbeteren.

Het vinden van steungroepen om in contact te komen met andere zorgverleners en patiënten die aderverkalking hebben.

Bij het zoeken naar steungroepen voor verzorgers van patiënten met arteriosclerose kun u het volgende overwegen: Het internet biedt een schat aan steungroepen voor aderverkalkingspatiënten en zorgverleners. Een eenvoudige zoekopdracht zal veel verschillende opties opleveren. 

 1. Sommige steungroepen zijn specifiek voor verzorgers, terwijl andere voor patiënten en verzorgers zijn. Er kunnen ook groepen zijn speciaal voor dochters die verzorgers zijn. 
 2. Sommige steungroepen worden geleid door nationale organisaties, andere zijn lokaal. Er kunnen ook online groepen zijn. Bij het kiezen van een steungroep is het belangrijk rekening te houden met de behoeften van de patiënt en de verzorger.
 3. Sommige groepen zijn meer gericht op praktische steun, terwijl andere meer gericht zijn op emotionele steun. Het is ook belangrijk om de grootte van de groep te overwegen.
 4. Sommige groepen zijn groot en anoniem, terwijl andere kleiner en intiemer zijn.
 5. Als u andere moeders met aderverkalking kent, vraag hen dan of zij deel uitmaken van een steungroep.
 6. Deelnemen aan een steungroep kan u helpen om u minder alleen te voelen op uw pad als dochter van een moeder met aderverkalking. U kunt uw ervaringen en uitdagingen delen met andere leden van de groep, en zij kunnen u advies en steun bieden.

Hoe kunt u uwe moeder mentaal ondersteunen met haar arteriosclerose?

Als bij uw moeder aderverkalking is vastgesteld, is het belangrijk om haar zowel lichamelijk als geestelijk te steunen. Er zijn een paar manieren waarop u dit kunt doen:

 • Informeer uzelf over de aandoening van aderverkalking.Hierdoor begrijpt u beter wat uw moeder doormaakt en hoe u haar het beste kunt steunen. 
 • Zorg ervoor dat ze lichamelijk goed voor zichzelf zorgt.  Dit houdt in dat ze gezond eet, beweegt en de door haar arts voorgeschreven medicijnen inneemt.
 • Moedig haar aan om sociaal actief te blijven. Dit kan haar helpen om positief te blijven en depressie te voorkomen. 
 • Wees een luisterend oor. Soms heeft uw moeder het nodig om haar angsten en zorgen, over aderverkalking te vertellen. Er gewoon voor haar zijn kan een groot verschil maken. 
 • Zoek zo nodig professionele hulp. Als uw moeder het moeilijk heeft om met haar aderverkalking om te gaan, probeer dan professionele hulp te zoeken.

Conclusie

Kortom, zorgen voor een geliefde met aderverkalking kan een uitdaging zijn. Er zijn echter veel dingen die u kunt doen om te helpen. 

Referentie https://www.nhlbi.nih.gov/health/atherosclerosis

Meer info over aderverkalking klik op een van de links:

Aderverkalking tegengaan | Aderverkalking Wat Te Doen | Verbeteren Doorbloeding | Hoge Cholesterol Verlagen 

Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.