Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

Wat is goed voor het hart?

Dacht u dat roken of een hoge bloeddruk het grootste risico zijn voor coronaire hartziekten?

Ja dat dacht ik ook tot ik de onderstaande wetenschappelijke onderzoeken onder ogen kreeg. Het grootste risico voor hartziekten is stress.

Coronaire hartziekte (CHD) is de meest voorkomende vorm van hartziekte, en er wordt veel tijd en geld gestopt om te onderzoeken wat een hart gezond houdt.

Er zijn veel risicofactoren voor CHD gesuggereerd, zoals

 • hoge bloeddruk,
 • hoog cholesterolgehalte
 • roken 

De meeste artsen hebben allemaal dezelfde waarschuwingen; hart- en vaatziekten zouden veel minder zouden kunnen voorkomen als mensen hun slechte cholesterolgehalte zouden verlagen door gezond te eten en actief te worden. Mensen moeten stoppen met gevaarlijke gewoonten die de bloeddruk verder verhogen, zoals de drie bekendste: roken, overgewicht en te veel alcohol drinken.

 1. Hoe vaak hebben we de waarschuwing "roken, drinken en overgewicht" niet gehoord in verband met hartziekten? Toch spreekt een van de langstlopende studies dit tegen.
 2. Een veel grotere risicofactor is stress - in het bijzonder het soort stress dat voorkomt bij een specifiek persoonlijkheidstype dat woede op een bepaalde manier verwerkt.
 3. Het Framingham-project is het epidemiologische bevolkingsonderzoek bij uitstek, met meer dan 14.000 mensen over drie generaties. En in de analyse uit 1980 van het laatste cohort zit een belangrijk leefstijladvies verborgen.
 4. Voelt u zich schuldig als u vrije tijd gebruikt om te ontspannen? Stel uzelf deze "Type A"-identificatievragen, en ga na of u ook stress op dezelfde manieren verwerkt - dit stressmanagementprotocol is een belangrijke oorzaak van coronaire hartziekten.
 5. Fysiek leidt woede tot het vrijkomen van catecholamine, wat een heleboel gevolgen heeft voor hart en bloedvaten. In de "vechtstand" synthetiseert de lever triglyceriden in een energiestoot, wat weer bijdraagt tot lipidenstoornissen.
 6. Als u dit bent, hoef je nog niet fatalistisch te zijn. Dit zijn gedragspatronen die we kunnen trainen en veranderen, en veranderingen beginnen klein. Rome is niet op één dag gebouwd.

Ondanks tientallen jaren onderzoek wijzen we graag met de vinger naar de gebruikelijke onderwerpen.

Roken heeft de slechtste reputatie van allemaal. Hoe vaak heeft u geprobeerd een geliefde ervan te overtuigen dat roken hem of haar op een dag het leven kan kosten? Ze zeggen dat ze het doen om hun zenuwen te kalmeren, toch? Je smeekt ze om in plaats daarvan een wandeling te maken; je stelt bewegingslessen en vissen aan het meer voor. Misschien heb je studies uitgeprint om hen te laten zien wat die commerciële sigaretten en nachtelijke zuippartijen met hen doen. Misschien helpt u hen de gevreesde zwarte longen te voorkomen die we hebben gezien op foto's van de gezondheidslessen.

Maar, wacht even. We hebben het hier over hartkwalen!

Roken is slecht voor je gezondheid, en vaak fataal in termen van longziekten. Maar een van de langst lopende onderzoeken naar hartziekten spreekt tegen wat we allemaal veronderstelden over roken en hart- en vaatziekten. In de studie ontwikkelden rokers minder gevallen van hart- en vaatziekten dan niet-rokers.

Een veel grotere risicofactor is niet roken, maar stress - het soort stress dat voorkomt bij een bepaald persoonlijkheidstype - en als die ongecontroleerd blijft, kan de manifestatie ervan erger zijn voor het hart dan roken.

Stress op het hart is verschrikkelijk slecht voor u, maar het haalt zelden de krantenkoppen. We weten allemaal dat stress ongezond is voor lichaam en geest, maar luisteren we wel? Nog belangrijker, ondernemen we actie om te voorkomen dat stress ziekten in ons lichaam veroorzaakt?

Volgens Dr. Yuhong Dong, arts en Ph.D. in infectieziekten, zijn er veel biologische en energetische mechanismen die gelijktijdig optreden bij CHD, maar de ongezonde uiting van woede van de Type A persoonlijkheid maakt een grotere afdruk in ons hart en onze geest.

Een verrassende risicofactor van coronaire hartziekten (CHD)

Een contra-intuïtieve draai aan het effect van roken op hart- en vaatziekten doet denken aan het verhaal van Batuli Lamichhane, een van de oudste vrouwen ter wereld, die op haar 112e verjaardag aan verslaggevers vertelde dat het geheim van een lang leven roken is, omdat ze sinds haar 17e 30 sigaretten per dag rookte. Als haar verhaal een op zichzelf staand verhaal was, zou dat één ding zijn, maar dat is het niet. Er zijn verhalen over veel van de oudste mensen ter wereld die naar hartelust roken, drinken en eten.

Het Framingham-project, dat in 1948 begon, is het epidemiologische en grootste bevolkingsonderzoek van meer dan 14.000 mensen over drie generaties. Het project vond uiteindelijk bewijs dat de tekstboekwaarschuwing vormde die we bij doktersbezoeken horen: hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte in het bloed zijn belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. We hebben echter nog iets anders geleerd van de bekende Framingham Heart Study.

Het belangrijkste leefstijladvies zit verborgen in de analyse van het eindcohort uit de jaren tachtig.

Toen onderzoekers keken naar de langetermijnpatronen in de cardiovasculaire gezondheid van meer dan 5.000 mannelijke en vrouwelijke rokers en niet-rokers, bestaande uit 2.282 mannen en 2.845 vrouwen in de leeftijd van 29 tot 62 jaar (en vrij van CHD bij het eerste onderzoek), vonden zij weinig bewijs dat roken een risicofactor is voor coronaire hartziekten (CHD).

"In deze monumentale studies en analyses vertoonden rokers en niet-rokers geen enkel verschil," zei Dr. Dong. "CHD is het product van vele risicofactoren die synergetisch werken. Het lijdt geen twijfel dat roken een van de vele risicofactoren is, maar de effecten van roken op zichzelf worden overdreven."

Dong zei dat de Framingham-studie misschien nog wel verder gaat. Er zijn nu bewijzen dat psychosociale factoren, waaronder een gestresste persoonlijkheid, of Type A persoonlijkheid, meer voorspellend zijn voor hartziekten dan roken. Nog meer voorspellend voor CHD is hoe de Type A persoonlijkheid omgaat met stress. Als Type A's voortdurend boos, agressief en vijandig met stress omgaan, neemt hun kans op hart- en vaatziekten exponentieel toe.

Hebt u kenmerken van een Type A persoonlijkheid?

 • Voelt u zich schuldig als u vrije tijd gebruikt om te ontspannen?
 • Moet u winnen om van spelletjes en sport te kunnen genieten?
 • Eet, loopt en beweegt u snel?
 • Probeert u meer dan één ding tegelijk te doen?
 • Hebben uw geliefden en collega's u meer dan een paar keer verteld dat u het rustiger aan moet doen?

Misschien bent u een "Type A" persoonlijkheid, of heeft u een Type A gedragspatroon (TABP). Hoezeer u ook dingen gedaan krijgt en mensen erop kunnen rekenen dat u hard werkt, uw gezondheid kan eronder lijden als u uw hoge prestaties, concurrentievermogen en ongeduld te ver doorvoert. Sommige mensen kunnen meerdere projecten aan en dragen het gewicht van de wereld met gratie, maar de meeste Type A's doen dat niet.

Welke vragenlijst of enquête u ook afneemt om uw persoonlijkheidstype te bepalen, uw meest prominente type is gebaseerd op een model. Velen van ons hebben de Myers-Briggs persoonlijkheidstest gedaan en geleerd dat we een van de 16 persoonlijkheidstypes kunnen zijn die bestaan uit vier hoofdcomponenten. Maar wacht eens even. In de meeste situaties zijn we een combinatie van persoonlijkheidsarchetypes, veranderend met de leeftijd en de omstandigheden. Soms zijn we zowel Carrie als Miranda. Soms zijn we een beetje Charlotte.

Sinds de eerste jaren van de beschaving hebben filosofen, psychologen en sociale wetenschappers geprobeerd de menselijke psyche te begrijpen en mensen in nette, kleine groepjes in te delen. Het idee is dat als we kunnen achterhalen wat hen doet handelen zoals ze doen, we een behandeling kunnen creëren om hen te helpen een gelukkig, gezond leven te leiden.

De eerste bekende artsen die het verband legden tussen persoonlijkheid en ziekte waren de Romeinse opwekkers die ons waarschuwden voor de nadelen van cholerische, sanguinische, flegmatische en melancholische persoonlijkheidstypes, bekend als de "Vier Temperamenten van de Persoonlijkheid".

Deze vier kwaliteiten, gebaseerd op de Griekse theorie en de elementen aarde, lucht, vuur en water, worden in de moderne theorie nog steeds gebruikt om ziektetrends te beschrijven. Zoals u misschien al geraden heeft, staan de vurige, energieke en gepassioneerde "cholerische" persoonlijkheden bekend als de hedendaagse Type A's - met de ongelukkige aanduiding: De meeste kans op hartziekten.

Maar de beschrijvingen zijn genuanceerder geworden naarmate de sociale wetenschappen zich hebben ontwikkeld. Een studie uit 2018 van de Northwestern University heeft vier geherdefinieerde persoonlijkheidstypes vastgesteld: "gemiddeld", "gereserveerd", "egocentrisch" en "rolmodel". Uit de klank van die namen zou het Type A zich kunnen verbergen in elk van de nieuwe persoonlijkheidstypen.

De vernieuwde types van Northwestern zijn gebaseerd op vijf algemeen aanvaarde karaktertrekken, waaronder neuroticisme - een manier van zijn die meestal gepaard gaat met negatieve emoties zoals woede. Dit is het stukje van de puzzel waar cardiologen op letten, want hun voorgangers hebben ons gewaarschuwd dat hoe men met diversiteit omgaat, bepalend is voor de gezondheid van het hart.

Wat maakt dat Type A-persoonlijkheden meer risico lopen op hartaandoeningen?

Al meer dan 100 jaar wordt bij klinische observatie van hart- en vaatziekten een verband gelegd tussen deze ziekte en bepaalde persoonlijkheidskenmerken van het type A: ongeduld, hyper-alertheid, agressiviteit en neiging tot boosheid.

Twee Amerikaanse cardiologen, Meyer Friedman en Ray Rosenman, begonnen in de jaren 1950 het verband tussen gedragspatronen en hartaandoeningen opnieuw te onderzoeken, waarbij zij baanbrekend werk verrichtten met de definitie van de Type A persoonlijkheid en het verband met hartaandoeningen.

De aanleiding van hun werk is een heel verhaal. Volgens een fascinerend artikel in Scientific American kwamen de cardiologen bij toeval op het verband tussen hart en stress, toen de stoffeerder van hun kantoorruimte zich realiseerde dat hun patiënten de stoelen in de wachtkamer versleten.

Toen ze de situatie verder onderzochten, beseften de artsen dat hun hartpatiënten ongeduldig waren met wachten. Omdat ze type A waren, konden ze niet in hun stoelen zitten zoals de geduldige en ontspannen type B, en versleten ze zelfs de armen van de stoelen door op de rand van hun stoel te zitten en te vaak op te staan.

Dus begonnen de twee cardiologen hun hypothese te bestuderen dat Type A-persoonlijkheden niet alleen stoelen verslijten, maar ook hun hart.

In 1976 voerden de cardiologen de Western Collaborative Group Study uit, een longitudinaal onderzoek naar gestrest gedrag, en kwamen met de definitie van de "Type A"-persoonlijkheid. Zij karakteriseerden de Type A persoonlijkheid officieel als individuen die zeer competitief, ambitieus, werk-gedreven, tijd-bewust en agressief zijn. Studies die in de daaropvolgende 50 jaar zijn uitgevoerd, hebben aangetoond dat Type A persoonlijkheden een hoger risico lopen op hartziekten en hoge bloeddruk dan zachtaardige Type Bs.

Studies bij vrouwen hebben niet zo'n groot verschil aangetoond tussen Type A en Type B en de latere gezondheid, zeggen sommige psychologen, wat erop kan wijzen dat verschillende strategieën om met stress om te gaan net zo belangrijk zijn als de persoonlijkheid.

Friedman en Rosenman vonden begin jaren 80 bewijs dat blanke mannen uit de middenklasse met een type A persoonlijkheid het meeste risico lopen op hart- en vaatziekten.

"Pas in de jaren tachtig waren er genoeg gegevens om te zeggen dat type A echt bestaat," zei Robert Sapolsky, neurobioloog en primatoloog aan de Stanford University, in een interview met Scientific American. "Het is een grotere risicofactor voor hart- en vaatziekten dan roken, overgewicht of een verhoogd cholesterolgehalte.

De Framingham-studies ondersteunden de theorieën van Friedman en Rosenman over de belangrijkste risicogroep. Uit één studie bleek dat specifiek Type A-gedrag, zoals overbelasting op het werk, onderdrukte vijandigheid en frequente promoties op het werk, deze mannen een verhoogd risico gaven op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, vooral in de leeftijdsgroep 55-64 jaar.

Bij mannen van 45-64 jaar werd type A-gedrag in verband gebracht met een twee keer zo groot risico op ernstige pijn op de borst, myocardinfarct en hart- en vaatziekten in het algemeen, in vergelijking met type B-gedrag.

Interessant is dat de associatie alleen werd gevonden bij bedienden en ook onafhankelijk was van de standaard coronaire risicofactoren en andere psychosociale schalen. Deze prospectieve studie suggereert dat Type A-gedrag en onderdrukte vijandigheid betrokken kunnen zijn bij de pathogenese van CHD bij zowel mannen als vrouwen.

In een multivariate analyse waren Type A-gedrag en het onderdrukken van woede onafhankelijke voorspellers van de incidentie van CHD. In de Framingham-studie werd een correlatie gevonden tussen type A-vrouwen (in de leeftijd van 45-64 jaar) die CHD ontwikkelden, en mannen.

De vrouwen bleken hetzelfde copingmechanisme te hebben om met stressvolle situaties om te gaan door vijandige emoties te onderdrukken. Duizenden respondenten van Type A zeiden in een enquête dat zij hun gevoelens van spanning en angst onderdrukten en geen woede toonden of bespraken.

De studie concludeerde dat type A-vrouwen twee keer zoveel hart- en vaatziekten en drie keer zoveel ernstige pijn op de borst ontwikkelden als type B-vrouwen.

Wat gebeurt er in het lichaam wanneer vijandigheid en boosheid zich manifesteren?

Volgens de National Institutes of Health kan woede leiden tot een overmatige afgifte van catecholamine en een verhoogde cardiovasculaire reactiviteit die leidt tot acute sinus tachycardie, hypertensie, verminderde coronaire perfusie en hartinstabiliteit.

Wanneer iemand in een mentale toestand van woede, vijandigheid of "vechten" verkeert, zijn de sympathische zenuwen vaak in een staat van opwinding, wat resulteert in een snellere hartslag, een verhoogd myocardiaal zuurstofverbruik, een verhoogde hartoutput, een hogere bloeddruk en een hogere bloedglucose. De lever is geneigd triglyceriden aan te maken om meer energie te leveren, wat weer bijdraagt tot lipidenstoornissen.

We zien hoe woede en vijandigheid zich manifesteren in het lichaam, maar nu hebben we ook wetenschappelijk bewijs dat onze cellen zich elke overtreding herinneren. Studies van het hart hebben aangetoond dat dit het belangrijkste orgaan is voor cellulair geheugen.

Het cellulaire geheugen is bijvoorbeeld aangetoond in de rekeningen van ontvangers van een harttransplantatie die de persoonlijkheidskenmerken van de donor behouden. Bewijs heeft aangetoond dat persoonlijkheidsvoorkeuren kunnen worden overgedragen op een andere persoon met het getransplanteerde orgaan. Door het werk van de celgeheugenstudie leren we dat het geheugen ook buiten de hersenen en de zenuwcellen behouden blijft.

Huidige theorieën beschrijven zes mogelijke mechanismen waardoor herinneringen kunnen worden opgeslagen: epigenetisch, DNA, RNA, proteïne, energetisch, en wat sommige artsen het "hartbrein" noemen. Het hart houdt emoties vast, zowel negatieve als positieve.

"Wanneer we negatief reageren op stimuli, worden onze persoonlijke reacties opgeslagen in onze lichamen, cellen en organen," zei Dong. "Wanneer een soortgelijke situatie zich opnieuw voordoet, zullen onze cellen op een soortgelijke manier reageren. Door dergelijke reacties keer op keer te herhalen, vormen zich langetermijngeheugens in onze cellen en ons lichaam. Dit betekent dat het hebben van een negatieve persoonlijkheid onze gezondheid daadwerkelijk kan schaden."

"De mechanismen van het cellulaire geheugen zijn een van de meest fascinerende gebieden in de wetenschap," vervolgde ze, "en er valt nog zoveel meer te onderzoeken. Maar als we de grondoorzaak van ziekten als CHD willen uitroeien, moeten we in wezen de 'zieke' persoonlijkheid behandelen, die eigenlijk de gematerialiseerde geest is."

Hoe de schadelijke kant van Type A persoonlijkheidspatronen te behandelen

Een artikel uit 1991, gepubliceerd in het European Journal of Personality door Hans Eysenck, Ph.D., van de Universiteit van Londen, onderzocht het type A persoonlijkheidsrisico verder.

Eysencks analyse van de gegevens die aangaven dat woede, agressie en vijandigheid verband hielden met lichamelijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten, stemde hem hoopvol voor een psychologische interventie.

Hij schreef: "Ongetwijfeld is het proces zeer complex en kunnen er vele lichamelijke ziektemechanismen bij betrokken zijn. Er wordt niet meer beweerd dan een begin van een langdurig, maar opwindend en waardevol ontdekkingsproces.

In een van Eysencks vroege boeken citeert hij de heilige teksten in de Mahabharata die het concept geest/lichaamsziekte beschrijven:

"Er zijn twee klassen van ziekte - lichamelijk en geestelijk. De ene komt voort uit de andere. Geen van beide bestaat zonder de andere. Geestelijke aandoeningen komen voort uit lichamelijke, en evenzo komen lichamelijke aandoeningen voort uit geestelijke."

"We hebben nu talloze wetenschappelijke studies in de psychologie, neurologie en endocrinologie die een verband leggen tussen 'geest' en 'lichaam'," zei Dong. "We zijn met elkaar verbonden, en staan in feite op meerdere niveaus met elkaar in wisselwerking." Ze voegde eraan toe: "Een van mijn vorige farmaceutische collega's, een senior microbioloog, deelde met mij zijn opvatting dat de menselijke geest en het lichaam één en dezelfde zijn. Hij vertelde me dat hij van zijn pijn in zijn been herstelde door alleen psychologische therapie te gebruiken. Met andere woorden, hij genas zijn lichaam door zijn geest te behandelen. Als je de geest behandelt, behandel je tegelijkertijd het lichaam."

De meeste mensen weten dat er bewezen methoden zijn om langdurige stress te behandelen. Om de juiste methode te vinden, moet je nadenken over wat jou kalmeert. Als je niet van yoga of meditatie houdt, is er vissen of lezen. Er is iets om bijna elk type A van elke culturele achtergrond of met elke individuele interesse te kalmeren. De vraag is, zullen ze het belang inzien van verandering om hun leven te redden?

Veel mensen met het type A denken dat ze niets kunnen doen aan hun hard-wired persoonlijkheid, ook al tonen medische en psychologische studies aan dat ze copingstrategieën en vaardigheden voor woedebeheersing kunnen ontwikkelen.

"Er zijn farmaceutische medicijnen die kunnen helpen bij hoge bloeddruk, en supplementen en aanpassingen van de levensstijl die kunnen helpen, maar ook het veranderen van de manier waarop je op situaties reageert lijkt essentieel," zei Dong. "Je kunt in therapie gaan om gezonde copingmechanismen te leren om met stressvolle situaties om te gaan, maar er zijn ook heel wat dingen die je zelf kunt doen."

Dong noemde drie onderzochte manieren om stress te verminderen voor Type A's die de grens hebben overschreden naar boos en vijandig gedrag.

 1. Wees dankbaarder. "Als we onze kijk op anderen veranderen, kunnen we minder competitief zijn, maar dankbaarder," zei ze. "Dankbaarheid is een goed medicijn," zei Robert Emmons, Ph.D., een professor in de psychologie aan de Universiteit van Californië Davis en auteur van The Little Book of Gratitude in een artikel op heart.org. "Klinisch onderzoek wijst uit dat de beoefening van dankbaarheid dramatische en blijvende effecten kan hebben op iemands leven. Het kan de bloeddruk verlagen en de immuunfunctie verbeteren."
 2. Verander je omgeving. Dong zei: "Type As draait om controle hebben. Probeer eens een dag passief te zijn. Als je getriggerd wordt tot woede, verplaats je focus dan weg van de negatieve emotie door een wandeling te maken op een mooie plek. Luister naar traditionele muziek." Volgens een recent Simply Psychology artikel van Saul McLeod, Ph.D., is omgaan met stress misschien niet de forte van Type As, omdat ze in een constante strijd tegen de klok lijken te zitten. McLeod schreef: "Vaak worden ze snel ongeduldig met vertragingen en onproductieve tijd, plannen ze verplichtingen te strak in en proberen ze meer dan één ding tegelijk te doen, zoals lezen terwijl ze eten of televisie kijken." Onder verschillende technieken die de American Psychological Association (APA) suggereert in een artikel met de titel "How to control anger before it controls you," is een van de belangrijkste strategieën die mensen zichzelf kunnen aanleren om hun omgeving te veranderen als ze boos zijn door zichzelf een pauze te gunnen, inclusief het plannen van wat "persoonlijke tijd" voor momenten van de dag die bijzonder stressvol kunnen zijn. Verander je omgeving. Neem pauzes."Soms is het onze directe omgeving die ons aanleiding geeft tot irritatie en woede," schreef de APA. "Problemen en verantwoordelijkheden kunnen op je drukken en je boos maken op de 'val' waar je in terecht lijkt te zijn gekomen en alle mensen en dingen die die val vormen."
 3. Neem deel aan mindfulness meditatie. In een overzicht gepubliceerd in Springer Science onderzochten onderzoekers studies naar de effecten van mindfulness meditatie. Ze ontdekten dat wanneer mensen deelnamen aan meditatie en ontspanningstechnieken, ze veel beter gingen reageren en omgaan met stress en een toegenomen mindfulness en psychologisch welzijn rapporteerden.

Dong zei dat de meeste mensen al weten dat meditatie helpt bij stress en woede, maar weinig mensen gebruiken het om hartziekten te voorkomen. "Ze kunnen leren omgaan met stressvolle situaties," zei ze. "Wanneer je afstand neemt van je negatieve emoties, kun je sneller terugkeren naar een evenwichtige emotionele toestand dan wanneer je woede en vijandigheid de controle over je laat nemen. En ik geloof echt dat je hart je er dankbaar voor zal zijn."

Kunnen mensen die delen van zichzelf veranderen die hen kwellen, die hun hart kunnen verwoesten? De nieuwste wetenschap zegt, "ja."

In de woorden van de Romeinse filosoof Lucius Seneca: "Als u echt wilt ontsnappen aan de dingen die u kwellen, moet u niet op een andere plaats zijn, maar een andere persoon."

Misschien is het uw hart het waard.


KLIK ONDERSTAANDE LINKEN VOOR MEER INFORMATIE

ADERVERKALKING TEGENGAAN | ADERVERKALKING WAT TE DOEN | HOGE CHOLESTEROL VERLAGEN | HOGE BLOEDDRUK VERLAGENDieper Slapen  |   Hoe Kan Ik Beter Slapen  |  Uitgerust Wakker Worden  |  Dementie Verminderen  |  Beter Geheugen  |  Verbeteren Doorbloeding  |  Vocht Afdrijven |  Verbeteren Erectie Problemen  |  Betere Doorbloeding Penis  |  Betere Erectie; |  Betere Sportprestaties  |  Spiermassa Stimuleren  |   Arginine Supplement  |  Glutamine Supplement  |  Veroudering Vertragen  |  Anti Aging Supplement  |  Stimuleren Groeihormoon  |  Botontkalking Tegenaan |  Botontkalking Voeding  | Beter Immuunsysteem  |  Snellere Genezing Botbreuken  | Snellere Genezing Wonden |  Recover-MeEen moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.